Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Η Γυναίκα της Ζάκυθος στο Θέατρο Άνετον





Το  έργο είναι γραμμένο σε ιδιόρρυθμη πρόζα με στοιχεία ποιητικού λόγου. Η γλώσσα του είναι η δημοτική με πολλά ιδιωματικά ζακυνθινά στοιχεία, που λειτουργούν ρεαλιστικά στον πρωτοπρόσωπο αφηγηματικό λόγο του Ζακυνθινού Ιερομόναχου Διονύσιου και στον άμεσο λόγο της Γυναίκας της Ζάκυθος. Ο βίος και η πολιτεία της Γυναίκας της Ζάκυθος και η πολιορκία του Μεσολογγιου είναι, όπως λέει η «Είδηση», «συμβεβηκά» της εποχής του Ζακυνθινού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, που τα οραματίστηκε και τα κατέγραψε.
 Η μορφή του Ιερομόναχου θα κυριαρχήσει σε κάθε έκφραση της σύλληψής του, και η προφητεία, που με αυτήν ταιριάζει την εκτρωματική φιγούρα της Γυναικός, θα πάρει τη θέση, αλλά και τη φρικίαση, ενός παράξενου οράματος, το οποίο ούτε στιγμή θα πάψει να επανέρχεται και να αυτοδοκιμάζεται, δοσμένο ολόκληρο στην Κολασμένη ουσία του. Η φρίκη, των ανομιών της καρδιάς του, ο απαγορευμένος καρπός του Δαίμονα και η αγάπη της Κολασμένης μορφής, της Υψίστης Γυναικός, θα ανασύρει τα απωθημένα του όνειρα.
Το ύφος της ανησυχίας και ο τρόμος που πλανιέται ανάμεσα σε δίκαιους και άδικους είναι τα πρώτα βήματα μέσα στον ζόφο των πραγμάτων που ο lερομόναχος θα ιστορήσει.
Η κινητήρια δυναμη της δράσης μέσα στο κείμενο είναι ο Διάβολος. Παρουσιάζεται στην αρχή, στη μέση και στο τέλος του έργου, και οτιδήποτε κακό γίνεται ή λέγεται, συνδέεται με την παρουσία του , αν τελικά μπορέσουμε να διακρίνουμε τη βαθύτατη σύνδεση ανάμεσα στον Ιερομόναχο και τη Γυναίκα-Δαίμονα και αν αντιληφθούμε, τη σύγχρονη πραγματικότητα αυτών των δυο υπάρξεων που σε μιαν έσχατη, αλλά εκ των ουκ άνευ, ανάλυση μας αποκαλύπτεται ενιαία και μοναδική, τότε το Κέντρο της δημιουργικής παρορμήσεως θα εμφανισθεί ολοκληρωμένο και συνολικό. Ο Διάβολος θα ενσαρκωθεί στη Μορφή της Γυναικός.Η Γυναίκα είναι τώρα εκείνη, η οποία θα επενδύσει κάθε τρόμο, κάθε έννοια φρικίασης, κάθε εκτρωματική υπόσταση, των εσωτερικών δυνάμεων που απεκαλύφθησαν.




Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία : Αλέκος Σπυριδάκης 
Σκηνικά - κοστούμια : Μαριέτα Πανίδου 
Σχεδιασμός φωτισμού : Κέλλυ Εφραιμίδου 
Μουσική - κιθάρα : Αλέξης Βαλάσσης 
                 - Βιολί   : Περικλής Βραχνός 

Παίζουν : Σοφία Βούλγαρη 
                 Διονύσης Καραθανάσης
                 Μάριος Μεβουλιώτης


Πληροφορίες της παράστασης

Χώρος : Θέατρο Ανετον , Παρασκευοπούλου 42, Θεσσαλονίκη


Ημέρες και ώρες παραστάσεων : Πέμπτη 15, Παρασκευή 16, Σάββατο 17,       Κυριακή 18, Δευτέρα 19, Τετάρτη 21, Πέμπτη 22, Παρασκευή 23 Νοεμβρίου                  στις 21:00 μμ.

Τηλ. Κρατήσεων :2310869869 και 6934757466

Εισιτήρια : κανονικό 10 € , μειωμένο 5€

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου