Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Ερωτας και προδοσία

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=33&artid=165391

Αγγελιοφόρος της Κυριακής 06/01/2013



ΤΗΣ ΧΑΪΔΩΣ ΣΚΑΝΔΥΛΑ
Μία εγκαταλειμμένη γυναίκα σε έναν εγκαταλειμμένο χώρο περιμένει έναν άνδρα, ο οποίος δεν έρχεται. Είναι ο εραστής της, τρυφερός και ιδανικός, όμως ίσως είναι κι ο καταστροφέας της, εχθρικός και αδυσώπητος. Η θεατρική ομάδα «Oberon» ανεβάζει το έργο «Und» του Βρετανού Χάουαρντ Μπάρκερ, αντιπροσωπευτικό δείγμα του «θεάτρου της καταστροφής», το οποίο δημιούργησε ο ίδιος ο Μπάρκερ. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 11 Ιανουαρίου, στις 21.00, στο στούντιο «Κοιτώνες» του στρατοπέδου Κόδρα.
Ο έρωτας και η προδοσία, η εγκατάλειψη, η αναμονή αλλά και η σύγκρουση ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα είναι τα κυρίαρχα ζητήματα που θέτει το κείμενο, σύμφωνα με το σκηνοθέτη της παράστασης Διονύση Καραθανάση. «Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο κείμενο. Και μόνο από τη μορφή του φαίνεται αυτό, αφού δεν έχει σημεία στίξης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ανοιχτό σε διαφορετικές αναγνώσεις. Στη δική μας ανάγνωση, αν και το ''Und'' είναι μονόλογος, επιλέγουμε να έχουμε δύο ηθοποιούς επί σκηνής, που αποτελούν δύο εκφάνσεις του ίδιου προσώπου, της ηρωίδας μας. Εκφράζουν τη λογική και το συναίσθημά της, τα οποία και βρίσκονται σε σύγκρουση», εξηγεί στον «ΑτΚ» ο σκηνοθέτης.
Το «θέατρο της καταστροφής» του Μπάρκερ δε δίνει λύσεις, δεν παίρνει «από το χέρι» το θεατή να τον οδηγήσει μέσα από μία στρωτή γραμμική αφήγηση στο τέλος. Ο κάθε θεατής «παλεύει» με το έργο μόνος του, ενώ ο συγγραφέας πιστεύει στην ομορφιά και την ποιητικότητα της τραγωδίας. Το «Und», γραμμένο μόλις το 1999, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα γραφής του Μπάρκερ.
Ηχοι
Μία αρχική εκδοχή της παράστασης είχε παρουσιαστεί πέρσι τον Απρίλιο στον πολυχώρο «Ερμού», ενώ, σύμφωνα με τον κ. Καραθανάση, το έργο ταιριάζει πολύ με το χώρο του στούντιο «Κοιτώνες», καθώς η ηρωίδα περιμένει σε έναν απογυμνωμένο χώρο, που μοιάζει με αποθήκη και ταιριάζει με τη δική της ψυχοσύνθεση. Ξεχωριστή σημασία στη σκηνοθεσία παίζουν οι ήχοι – το σχεδιασμό των ήχων για την παράσταση έκανε ο Jacob Brosda. «Είναι οι ήχοι σχοινιών που κόβονται και γυαλιών που σπάνε – μία αναφορά στη ''Νύχτα των Κρυστάλλων'' στη Γερμανία. Η ηρωίδα, βλέπετε, είναι Εβραία και αισθάνεται μία απειλή – μόνο που δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν είναι εσωτερική ή εξωτερική. Ο έρωτας είναι και πόλεμος, και ο συγγραφέας ενδιαφέρεται για αυτήν τη σχέση θύματος με τον εκτελεστή του, πάντα στο γενικότερο πλαίσιο του έρωτα», καταλήγει ο σκηνοθέτης.
Τη μετάφραση του έργου έκανε η Ελση Σακελλαρίδου, η οποία και πρότεινε το έργο στην ομάδα, τα σκηνικά – κοστούμια η Μαρία Δήμητρα Βέττα, τους φωτισμούς η Κέλλυ Εφραιμίδου και στην παράσταση παίζουν η Δήμητρα Σιάχου και η Αλεξάνδρα Σίμου.
Θα δοθούν έξι συνολικά παραστάσεις. Η διάρκεια είναι μία ώρα, και η είσοδος γίνεται με ελεύθερη συνεισφορά των θεατών. Τηλέφωνο για κρατήσεις: 6944700772.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου