Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

"Εικόνες του πατέρα μου που κλαίει..." του Donald Barthelme








Μία παράσταση εμπνευσμένη από το ομώνυμο διήγημα του Ντόναλντ Μπαρθέλμ από το βιβλίο του «Η ζωή της πόλης».
«Όταν έχεις σώσει έναν πατέρα απ’ οποιουσδήποτε τρομερούς κινδύνους τον απειλούν ,τότε νιώθεις ,για μια στιγμή , ότι εσύ είσαι ο πατέρας κι εκείνος δεν είναι .Για μια στιγμή. Αυτή είναι η μοναδική στιγμή της ζωής σου που θα νιώσεις έτσι.»
Ένας άνθρωπος αφηγείται μία ιστορία που τον έχει στοιχειώσει ,όπως οι εφιάλτες που τρυπώνουν ανενόχλητοι τις νύχτες. Παράλληλα έρχεται ένα κομμάτι του εαυτού του από τα ξεχασμένα υπόγεια της μνήμης με απαίτηση να φωτιστεί, διεκδικώντας το δικό του ρόλο στην ιστορία. Η ιστορία αφορά στο κυνήγι αυτού που ευθύνεται για ένα έγκλημα. Το έγκλημα; Ένας νεκρός πατέρας…
Τι επιπτώσεις έχει η «απουσία» του πατέρα; Γιατί το συναίσθημα που γεννάται από την «απουσία» του είναι η ενοχή; Μήπως γιατί λείπει το χέρι προστασίας που θα μας σηκώσει σε κάθε μας «πτώση»; Ή μήπως γιατί δεν μπορούμε να αντέξουμε τη σιωπή της «απουσίας» του, και βρισκόμαστε συνεχώς σε στάση ικεσίας λέγοντας « Πατέρα σε παρακαλώ κοιταξέ με !!….»
Ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Ντιάνα Ζαχαροπούλου
Σκηνoγραφική επιμέλεια: Mαριέττα Πανίδου,Μαρία-Δήμητρα Βέττα
Μουσική επιμέλεια :Σπύρος Λύρας
Φωτισμοί : Δήμητρα Αλουτζανίδου
Παίζουν: Σωτήρης Ζαχαρόπουλος , Διονύσης Καραθανάσης
Διάρκεια παράστασης : 50 min
Πληροφορίες της παράστασης:
Χώρος: Studio Κοιτώνες στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα ,Θεμιστοκλή σοφούλη 125, Καλαμαριά
Ημέρες και ώρες παραστάσεων :
Παρασκευή 25/01/2013 ,Σάββατο 26/01/2013, Κυριακή 27/01/2013,Δευτέρα 28/01/2013, Ώρα 21.00 μμ
Εισιτήρια: ελεύθερη συνεισφορά του κοινού
Τηλέφωνο κρατήσεων :6975126677 



O Συγγραφέας :


Donald Barthelme illustration from the New York Times


Ο καινοτόμος, "μεταμοντέρνος" διηγηματογράφος Donald Barthelme γεννήθηκε στις 7 Απριλίου του 1931 στη Φιλαδέλφεια της Πεννσυλβανίας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, αλλά δεν πήρε ποτέ το πτυχίο του, προτιμώντας να ακούει στα διάφορα μικρά Jazz club τον Lionel Hampton και τον Peck Kelly. Αργότερα δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, του Μπάφφαλο και στο Κολλέγιο της Νέας Υόρκης. Δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, τη συλλογή διηγημάτων "Come Back, Dr Caligari" το 1964 (Little, Brown). Ακολούθησαν άλλες δέκα συλλογές, ανάμεσα τους "Η ζωή της πόλης", μτφ. Ρένα Χατχούτ, Γράμματα, 1981 (City Life, Farrar, Straus 1970). Παράλληλα έγραψε και τρία μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων και το μεταφρασμένο στη γλώσσα μας "Ο νεκρός πατέρας", μτφ. Ρένα Χατχούτ, Γράμματα, 1981. Πέθανε στις 23 Ιουλίου του 1989.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου